Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici.
OK
(+40) 744 383 560
Calea București 190B, Stefănești, Argeș

Pedodonție

Deoarece la White Dental Clinic dorim să ne raportăm la pacienții noștri ca la o familie, ne dorim ca voi să aveți parte de informații cât mai bune și eficiente și în ceea ce ține sănătatea orală a copiilor.

 

Sunt mai multe aspecte care necesită detaliere în privința pedodonției, de aceea am ales să răspundem la câteva întrebări.

Ce este pedodonția?

 

 

Pedodonția este o ramură a stomatologiei ce se ocupă cu profilaxia și tratamentul afecțiunilor specific dentiției temporare și a dentiției permanente la adolescent.

 

Pedodonția își pune accentul pe dantura copiilor și adolescenților deoarece aceștia au nevoi diferite față de adulți.

Când trebuie să aibă loc prima întâlnire a copilului cu medicul pedodont?

Vârsta corespunzătoare pentru vizita la medicul stomatolog este de cel târziu trei ani. Deși foarte mulți părinți sunt de părere că dinții de lapte nu merită o importanță prea mare, deoarece, în definitiv, ei vor cădea, medicii specialiști sunt de altă părere.

 

Dantura de lapte a unui copil ascunde problemele viitoare ale danturii permanente ale adolescentului. Nu este nevoie ca părinții să aștepte până când copilul se va plânge de durere, ci trebuie să prevină apariția acesteia.

Plus de asta, cu cât copilul va cunoaște ambientul stomatologic mai devreme, cu atât va avea mai mult timp să se împrietenească cu medicul, construindu-se astfel relația medic-pacient.

 

Copiii sau adolescenții trebuie să fie tratați într-o atmosfera prietenoasă pentru ca tratamentele să se desfășoare ușor atât pentru medici, cât și pentru pacienți.

 

White Dental Clinic are o grijă aparte pentru copii, aceștia beneficiind de un mediu relaxant și prietenos în cadrul unei consultații.

Cum îi poate ajuta pe copii medicul stomatolog să scape de durere?

 

 

 

Suntem conștienți că părinții sunt foarte îngrijorați când vine vorba despre consultația stomatologică a copilului.

 

De aceea White Dental Clinic le oferă micuților pacienți cea mai modernă procedură de sedare: INHALOSEDAREA. Astfel, acestia nu vor simți nicio durere în timpul consultației.

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare la copii?

Caria

 

Caria este cea mai întâlnită problemă dentară la copii, aceasta putând să apară chiar de la frageda vârstă de șase luni, numindu-se și “carie de biberon”. Această problemă apare în urma alimentelor bogate în zaharuri.

 

Cariile le pot cauza dureri și probleme și copiilor mai mari, din cauza unei alimentații nesănătoase sau a unei igiene incorecte.

 

Igiena dentară deține un rol foarte important în prevenirea cariilor. De aceea, educația în ceea ce privește o igienă dentară corectă nu trebuie să întârzie să apară chiar după ce a avut loc erupția primului dințișor al copilului.

Gingivita

 

Gingivita, la fel ca și caria, poate apărea la o vârsă fragedă. Cauzele apariției gingivitei pot ține de o igienă dentară incorectă sau de o boală infecțioasă.

 

Tratamentul împotrivă gingivitei constă într-un periaj efectuat corect, utilizarea aței dentare, dar și prin vizitele la medicul pedodont o dată la șase luni.

 

Înghesuirile dentare

 

Înghesuirile dentare presupun ca dinții să nu fie aliniați în mod corespunzator. Acest lucru poate fi cauzat în urma unei dentiții întârziate sau chiar rapide a dinților definitivi.

 

Soluția pentru înghesuirea dentară poate fi aparatul ortodontic pentru copii.

Cum prevenim apariția problemelor la copii?

Echipa White Dental Clinic dorește să prevină apariția afecțiunilor dentare, în primul rând.

 

Prevenția înseamnă grijă, iar grija înseamnă atenție. Astfel, prin prevenție, copilul dumnevoastră poate fi protejat de apariția unor afecțiuni dentare.

 

Vă oferim mai jos câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru o sănătate dentară a copilului:

 

  • Periajul dinților de două ori pe zi (dimineața și seara), indiferent dacă dantura copilului este de lapte sau permanentă;
  • Vizita la medicul stomatolog începând cu vârsta de doi ani;
  • Evitarea pe cât posibil a unei alimentații bogate în zaharuri;
  • Sigilarea dentară;
  • Fluorizarea.

Ce reprezintă sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este una dintre cele mai bune metode de prevenire a cariilor.

 

Imediat dupa erupție, molarii prezintă o morfologie cu șanțuri și fosete adânci, locuri unde se acumulează resturi alimentare și micro-organisme care inițiază caria dentară.

 

Aceste șanțuri au un diametru mai mic decât firul periei de dinți și sunt profunde.

Etapele de lucru pentru sigilarea dentară:

  1. Curățarea suprafeței dintelui - cu ajutorul unor periute rotative;
  2. Gravarea dintelui - un gel cu consistenta fluida este aplicat, fiind lasat sa actioneze 15-30 secunde;
  3. Aplicarea sigilantului- acesta trebuie să acopere toate șanțurile. Se mentine 10-15 secunde pentru a permite penetrarea si saturarea smaltului, dupa care se fotopolimerizează;
  4. Adaptarea funcțională- constă în refacerea morfologiei funcționale a suprafețelor sigilate;
  5. Reevaluarea pacienților- ideal este ca la fțase luni, dinții să fie controlați de către medic.

Ce reprezintă fluorizarea dentară?

Fluorizarea dentară profesională presupune o administrare concentrată de fluor pe fiecare dinte, efectul fiind nu numai de protecție, dar și de întărire a structurii dintelui.

 

Fluorizarea este benefică deoarece:

  • Întărește smaltul dinților;
  • Reduce apariția cariilor cu până la 80%;
  • Diminuează sensibilitatea dentară;
  • Contribuie la remineralizarea zonelor dentare afectate de cariile incipiente;
  • Protejează dinții împotriva cariilor dentare și încetinește procesul carios, chiar și în cazul cariei dentare deja  formate când cel mic nu este încă cooperant pentru efectuarea tratamentelor.

Sănătatea dentară este importantă!
Programează-te acum pentru o consultație!

Programează-te acum